כללי תחרות פאוורליפטינג

בתור מתחרה ושופט בתחרויות פאוורליפטינג בישראל, אתן כאן את כללי ותנאי התחרויות, ומכיוון שהם מורכבות, אציג בעיקר את הכללים של התחרויות שנעשו בירושלים תחת הפדרציה של GPA. כללי התחרויות משתנות לא רק לפי הפדרציות השונות, גם לפי מי שמארגן אותם בתוך אותה הפדרציה, וגם כן לפי המקצועיות ונקודת המבט של הצוות והשופטים.

במידה ואתם נרשמים לתחרות, תבררו מול המארגנים שלה את התנאים שלהם. התנאים והכללים שאתן כאן הם די סטנדרטים בכל הפדרציות עם רק כמה שינויים קטנים. אכתוב כאן על תחרויות ללא ציוד עזר מקצועי כמו חליפות וחולצות לחץ למינהם, אלא מה שמוגדר בפאוורליפטינג RAW. 

לבוש

חובה ללבוש נעליים, אם כי מותר ללבוש גרביים מיוחדות המכונות "סליפרס" שיש להם מעין סוליה דקה בתחתית שלהם. מתחרים רבים מעדיפים אותם בדדליפט כדי להיות צמודים וקרובים יותר לקרקע ולקצר במעט את טווח התנועה.

בדדליפט חובה שהגרביים יגיעו עד לגובה הברך אבל לא מעל הברך, וזה כדי שהשוקיים לא ידממו על המוט והריצפה עקב שחיקת המוט בבשר. במידה ואין לכם גרביים כאלו, אפשר ללבוש מגיני דדליפט, שהם מעין גרביים לשוק שלא מכסים את כף הרגל. בסקוואט ובבנץ' סוג הגרביים והגובה שלהם לא משנה כל עוד לובשים גרביים.

סינגליט הוא חובה, מדובר במעין חליפה או בגד שתלבשו מעל החולצה. אסור ללבוש חולצה או שום בגד מעליו מלבד החגורה. על הסינגליט לא לעבור את אמצע הירך, ואסור שיהיה בחליפה רוכסנים. עליה להיות עשויה מחתיכת בד אחת, ויש ללבוש את הרצועות כתפיים מעל הכתפיים בכל מהלך ההרמה (כדאי לוודאות שמדובר בסינגליט ולא בחליפת סינגל פלאי או משהו דומה לסינגליט אבל לא בדיוק). 

החולצה חובה שתהיה עם שרוולים ללא צווארון, ושרוולים קצרים דווקא. אסור ללבוש יותר מחולצה אחת וכנ"ל לגבי התחתונים. על החולצה להיות מחומר אחיד, עשויה מכותנה או תערובת כותנה. גם על התחתונים להיות מכותנה או תערובת כותנה, ומבד בודד. אסור לתחתונים לבלוט ולהציץ מתחת להחליפה בכל מהלך ההרמה. מותר חזיה מתחת לחולצה.

חבישת כיפה כפיה או בגד מסורתי דתי מותרת. לנשים מותרים גם מוצרי הגיינה חיוניים כמו כן זוג תחתונים נוסף.מותר פלסטרים על האגודלים בשביל הדדליפט, בכל מקום אחר בגוף צריך להשיג אישור מיוחד בתחרות.מותר שעון, סרט ראש, תכשיטים, משקפי ראיה ודברים בפה. אסור כובעים או כל דבר אחר שלא ברשימה כאן. בגדים קרועים או מלוכלכים מאוד עלולים להיפסל.

ציוד התחרות

על פי רוב מותר חגורה גם בעובי 13 מ"מ, אבל כדאי לבדוק קודם מול התחרות.

ישנם תחרויות בברכיים חשופות, ובהם אסור שרוולי ברכיים ורצועות. במידה ומותר רצועות עליהם לא להיות ארוכות מ2.5 מטר, ולא יותר מ8 ס"מ רוחב. ואסור שיהיו עטופים על הברכיים רחב יותר מ30 ס"מ, לא יותר מ15 ס"מ מעל או מתחת לברך.שרוולי ברכייים יהיו מבד אחיד, ולא יעלו על 30 ס"מ אורך, ו2.5 מ"מ עובי. אסור שיהיה מגע בין הרצועות או השרוולים עם הסינגליט.

מותר ללבוש שרוולי מרפקים לסקוואט ולדדליפט, אבל לא לבנץ' ולא יעלו על אורך מטר כל אחד ומבד אחיד, ולא יגיעו לידיים או לכתף.

רצועות למפרק היד לא יעלו על מטר אורך, ו8 ס"מ רוחב. חובה להוריד מהאגודלים את הבד של הרצועות לפני ביצוע התרגיל.

רצועות ידיים לדדליפט אסורים בתחרות.

דברים נוספים

אסור להשתמש בשמנים מכל סוג על הגוף לפני ההרמות וגם אסור טלק. מותר להשתמש במגנזיום וגיר, אבל לא מגנזיום נוזלי, רק ספריי.

לבוש פרובוקטיבי, התנהגות לא הולמת ואמצעים פסיכולוגים קיצונים שעושים כדי להתכונן להרים כמו קללות וצעקות נתון לשיקול דעת השופט ועלולים לפסול מתחרה מהתחרות.

סדר התחרויות

שקילה יכולה להיות יום לפני או ביום התחרות, צריך לבדוק עם התחרות שלכם. אפשר להתפשט כדי להישקל, והשקילה פעם אחת בלבד אך לפעמים יתנו לכם לנסות שוב בהתאם לזמנים ושיקול דעת. החוקים הם שגבר שוקל גברים, ואישה שוקלת נשים, ורק השוקלים, הנשקל והמאמן או מישהו קרוב יכולים להיות נוכחים בחדר בזמן הזה. מכיון שראיתי שבתחרויות רבות אין הקפדה על הנושא הזה, ולדעתי זה מאוד חשוב לדימוי גוף עצמי של המתחרים, אני מציע לבקש מצוות התחרות לכבד את הכללים האלו במידת הצורך, גם אם לכם אישית לא משנה.

תתבקשו לרשום למארגנים את המשקלים של הכניסה הראשונה שלכם בסקוואט, בנץ' והדדליפט. כמו כן תתבקשו להימדד לגובה של מתקן הסקוואט והבנץ' שתתאים לכם.

מתחילים את התחרות מהסקוואט, ומתחילים מהמשקל הקל לכבד (המשקל על המוט ולא משקל הגוף של המתחרה), אם נניח המשקל הקל ביותר שנרשם בתור הכניסה הראשונה היא 60 ק"ג, המתחרה הזה יקרא לעלות ראשון, ואחריו המשקל הכבד יותר וכן הלאה עד המשקל הכבד ביותר. מיד אחרי ההרמה שלכם, עליכם להודיע למזכירות את המשקל לכניסה הבאה שלכם.אחרי שכל המתחרים כולם סיימו עם הכניסה הראשונה (הסבב הראשון), עוברים לסבב השני מהמשקל הקל לכבד שוב. וגם כאן מיד אחרי ההרמה עליכם להודיע למזכירות את המשקל הבא שלכם בשביל הכניסה השלישית שהיא האחרונה.כל מה שפירטתי כאן הולך להיות אותו דבר בדיוק בסקוואט, בנץ' ודדליפט.

אחרי שלושת הכניסות של סקוואט בדרך כלל יתחילו עם מקצה אחר לסקוואט, כנראה קטגורית משקל אחר או נוער או נשים, זה יתן לכם זמן לנוח ולהתחמם לבנץ' (שמגיע אחרי הסקוואט).

הבנץ' מתבצע בדיוק באותו אופן כמו הסקוואט, והדדליפט גם כן.

יש לכם דקה אחת על השעון להתחיל ולסיים כל הרמה.

חוקי הסקוואט

בסקוואט יש שני פקודות מהשופט שחובה להמתין להם כדי לעבור, אחרי שתוציאו את המוט (לבד או בעזרת הספוטר) השופט (שיושב מולכם) ימתין שתהיו יציבים לגמרי לפני שהוא יתן פקודה בפיו ובידו שתתחילו, זה הזמן שאפשר להתחיל לרדת לסקוואט (אפשר להמתין מעט לפני שיורדים, רק לא לרדת לפני הפקודה). אחרי שתתרוממו עם הסקוואט השופט ימתין שוב ליציבות מוחלטת ועמידה מלאה לפני הפקודה להחזיר את המוט. אם תפעלו בלי אחת הפקודה, תיפסלו.

חובה לשבור מקביל בסקוואט, שזה כשהמותן יורד מתחת לגובה הברך.

רוב הפסילות בסקוואט הם על עומק, אז כדאי להקפיד על זה.

כדאי לדעת, שכשלובשים נעליים עם עקבים הברך זזה קדימה ויורדת נמוך יותר, ותצטרכו יותר עומק מאשר עם נעיליים בלי עקבים. והדבר נכון גם בלי עקבים אם אתם דוחפים סתם ככה ברכיים מאוד קדימה.

הנה תמונה קיצונית הממחישה את הברכיים הנמוכות יותר כשהם קדימה מידי,

אפשר להחזיק באיזה רוחב שרוצים כל עוד הידיים לא נוגעות במשקולות, או מעל הקולרים של המוט, אבל מותר שיגעו בקולרים מבפנים.

אסור לרגליים לזוז מהמקום שלהם בכל זמן ביצוע התרגיל (בין הפקודות). אסור למרפקים לגעת ברגליים. אסור שהמוט ירד אפילו מעט בזמן העליה גם לא רק בצד אחד (המכונה ניתור כפול). אסור שהמוט יגע במתקן בזמן ביצוע התרגיל. שמיטת מוט עלולה להוביל להשעיה מהתחרות, לכן גם אם נכשלתם, תשמרו על המוט על הגב והספוטרים יעזרו לכם.

חוקי הבנץ'

בבנץ' פרס יש 3 פקודות. אחרי שתיכנסו לתנוחה מתאימה, ספוטר מהתחרות או מי שתבחרו (אם התחרות מאשרת) יעזרו לכם להוציא את המוט, השופט (שיושב מאחוריכם) ימתין למרפקים ישרות, ליציבות ולשליטה לפני שיתן את הפקודה הראשונה. אחרי הפקודה אפשר להוריד את המוט לחזה, על החזה יש להמתין לפקודה השניה. אחרי הפקודה השניה אפשר ללחוץ את המוט למעלה, השופט ימתין ליציבות בלי תנועה, ולמרפקים נעולות לפני הפקודה השלישית ואחרונה.

רוחב האחיזה המותרת היא 81 ס"מ בין האצבעות ובדרך כלל יהיו סימונים על המוט, מעין טבעות. ישנם תחרויות שאחיזה הפוכה אסורה, ואחרות שהיא מותרת.

הישבן חייב להיות במגע עם הספסל בכל מהלך התרגיל (בין פקודות) אפילו מגע הקל ביותר. אסור לרגליים לזוז ממקומם בכל מהלך התרגיל. אסור לרגליים לגעת ברגל הקידמית של הספסל. ישנם תחרויות שכל כף הרגל צריכה להיות על הרצפה, לעומת אחרות שמספיק רק הבהונות. אפשר להשתמש בבלוקים או משקולות מתחת לרגליים אם צריכים. אסור לידיים לזוז על המוט בין הפקודות. על המוט לרדת לחזה ולא לבטן מתחת לסרעפת. הקפצת המוט על החזה, או שקיעת המוט לתוך החזה אחרי הפקודה השניה, מוט שעולה עקום בצורה משמעותית, מוט שיורד תוך כדי עליה (המכונה ניתור כפול), או מוט שנוגע במתקן במהלך ההרמה, כל אלו פסולים.

אם בחרתם בספוטר אישי, עליו לעזוב את הבמה מיד אחרי שהוא סיים להוציא את המוט, אחרת ההרמה עלולה להיפסל.

חוקי הדדליפט

הדדליפט הוא הכי פשוט, יש רק פקודה אחת. אתם מחליטים להרים כשנוח לכם, ועליכם להמתין לפקודה להוריד את המוט בלבד.

חשוב מאוד לנעול עמידה ולהחזיק שם, השופט ימתין לשליטה וליציבות מלאה לפני שיתן פקודה. וגם מאוד חשוב להניח את המוט באיטיות ובשליטה, חבל להיפסל על זריקה, שמיטה או טריקת מוט.

גם בדדליפט ירידה תוך כדי עליה מה שמכונה "היצ'ינג" פוסל, וכמובן אסור לרגליים לזוז ממקומם בכל מהלך התרגיל.

קטגוריות גיל

נער - 13-15 (כולל גיל 15)

נער - 16-17

נער - 18-19

בחור - 20-23

פתוח - 24-39

מאסטר - 40-49, 50-59, וכל 10 שנים.

קטגוריות משקל

גברים

עד 52 ק"ג

עד 56 ק"ג

עד 60 ק"ג

עד 67.5 ק"ג

עד 75 ק"ג

עד 82.5 ק"ג

עד 90 ק"ג

עד 100 ק"ג

עד 110 ק"ג

עד 125 ק"ג

עד 140 ק"ג

פתוח מעל 140 ק"ג

נשים

עד 44 ק"ג

עד 48 ק"ג

עד 52 ק"ג

עד 56 ק"ג

עד 60 ק"ג

עד 67.5 ק"ג

עד 75 ק"ג

עד 82.5 ק"ג

עד 90 ק"ג

עד 100 ק"ג

פתוח מעל 100 ק"ג

אז מי המנצח?

אמנם זאת שאלה פשוטה ותמימה, אך התשובה לה מורכבת מאוד. השאלה איך אנחנו מגדירים מנצח? אם ההגדרה היא מי חוזר לבית עם תעודה או מדליה, תלוי בתחרות, ישנם תחרויות שכל משתתף יחזור עם שי נחמד כזה.

בפאוורליפטינג מחשבים את המשקל שהרמתם בכל ההרמות יחד, לדוגמה: סקוואט 130 + בנץ' 90 + דדליפט 140 = 360 ק"ג טוטאל.

לכן יש כמה סוגי מנצחים:

  1. כל מי שהשתתף בתחרות והצליח לבצע את התרגילים בכל משקל שלא תהיה, ועבר שפיטה בהצלחה, הוא מנצח.
  2. מנצח בקטגוריה כלשהו, מגדר, גיל ומשקל.
  3. יש נוסחאות שונות כמו WILKS, RESHEL שמחשבים משקל, גיל ומגדר וקובעים מי המנצח האבסלוטי של כל התחרויות.
  4. האיש או אישה שהרימו את המשקל הכבד ביותר בסופו של דבר.
  5. ישנם תחרויות שיהיו גם מנצחים בהרמה ספציפית בלבד, כמו דדליפט בלבד.


ישנם קובעי שיאי ישראל, וקובעי שיאי עולם בתחרויות. אבל חשוב לדעת שהשיאים האלו הם שיאים בפדרציה בה הם התחרו, זה לא לוקח בחשבון שיאים של פדרציות אחרות עם חוקים וכללים אחרים.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.